Daklekkage door vorst? Dit kun je doen!
Wij zijn ook actief op social media
Mijn bedrijf aanmelden

Daklekkage door vorst? Dit kun je doen!

Na het zachte weer liggen er nu eindelijk koudere temperaturen in het verschiet. Tijd om je goed voor te bereiden op de koude periode! Deze week geven we je handige tips tegen de vrieskou en hebben we aandacht voor plekken in huis, die door de vorst schade kunnen oplopen.

 

Daklekkage door scheurtjes in het dakleer

Als water bevriest, zet het uit. De kracht die hierbij vrijkomt is soms zo sterk dat het zelfs koperen leidingen kan laten knappen. Daarom is het verstandig om waterleidingen in de winter goed in de gaten te houden. Veel mensen vergeten echter dat dezelfde kracht van het uitgezette water, op het dak bezig is om het dakleer te beschadigen. Vooral bij wat oudere daken ontstaat er vaak lekkage na een aantal dagen sneeuw en vorst.

 

Zwakke plekken op het dak zijn onder andere de uiteinden van het dakleer, of de gedeeltes waar twee stukken dakleer aan elkaar zijn gehecht. Na een stevige vorstperiode kunnen deze naden uit elkaar worden gedrukt, waardoor er water doorheen kan lopen.

 

Helaas kan deze soort lekkage niet altijd voorkomen worden. Op den duur wordt het dakleer zo oud, dat de rek eruit is en dat een lekkage niet meer te vermijden is. Wel kun je nog proberen de naden in te smeren met vloeibare bitumen. Overigens raden wij aan dit te laten doen door een dakdekker, omdat niet elke soort vloeibare bitumen op ieder dak kan worden aangebracht. Als je helemaal van het probleem af wil zijn, moeten de kleine stukjes dakleer vervangen worden voor één groot stuk, waardoor er geen naden meer op het dak aanwezig zijn. Hoe minder naden des te minder kans op daklekkage.

 

Dakleer schade vorstGoede afwatering

Goede afwatering van het dak zorgt ervoor dat er geen water op het dak kan blijven staan, en dat er dus zo weinig mogelijk vocht achterblijft. Bij een dik pak sneeuw is een goede afwatering meestal niet voldoende omdat het toch wel blijft liggen. Maar bij een stevige regenbui vlak voor een vorstperiode, kan een goede afvoer wel uitkomst bieden. Zorg dus dat de regenpijpen en dakgoten goed zijn onderhouden. Zo zorg je ervoor dat er zo weinig mogelijk water op het dak blijft staan en beperk je de vorstschade op het dak tot een minimum.

 

 

 

Terug
Deel dit bericht via: