Klimaatneutraal wonen begint met deze tips
Wij zijn ook actief op social media
Mijn bedrijf aanmelden

Klimaatneutraal wonen begint met deze tips

In Parijs is maandag de klimaattop begonnen. Meer dan 100 landen gaan komende dagen proberen een passende oplossing te vinden voor de opwarming van de aarde . Dat dit lastig is, blijkt uit de voorgaande edities. Als sinds de jaren 90 van de vorige eeuw proberen we met elkaar afspraken te maken voor een groenere en gezondere aarde. Toch hebben we geen politici en documenten nodig om zelf iets te doen voor de aarde. Daarom hier een aantal praktische tips voor energiebesparing én minder uitstoot van schadelijke gassen.

 

CV-ketel

De CV-ketel. Een onmisbaar apparaat in het moderne huishouden. De centrale verwarming voorziet het huis van warm water. Een lekker warm huis is heerlijk, maar vraagt ook veel energie. Heel veel mensen kiezen er nog steeds voor om de kachel op 21 of 22 graden te zetten overdag, terwijl 19 graden voor een modern huis meer dan voldoende is om het behaaglijk te maken. Wist je dat je 7 procent op de gasrekening bespaart als je de thermostaat één graad lager zet? Het klinkt cliché, maar probeer dus eerst eens een warmere trui aan te trekken voordat je de thermostaat omhoog bijstelt.

 

Een slimme thermostaat bespaart energie zonder dat je daar zelf iets voor hoeft te doen. Deze stelt de temperatuur bij als dat nodig is. Heeft dit apparaatje door dat er niemand in huis is, dan gaat de temperatuur automatisch naar beneden. Bovendien kan een slimme thermostaat snel inzicht bieden in het gasverbruik. Je weet dus gelijk wanneer je het stookgedrag moet bijstellen.

 

Een grote investering misschien, maar wel de beste oplossing voor een beter milieu: Een HR-ketel. Heb je nog een oude ketel, dan is dit een keuze die snel gemaakt is. Toch kunnen ook nieuwere ketels alweer vervangen worden door schonere en zuinigere versies. Zo bestaan er tegenwoordig hybride CV-ketels, of installaties die gedeeltelijk op aardwarmte draaien. Wil je dus echt iets goeds doen voor het milieu, check dan eens of je CV-ketel wel zuinig genoeg is!

 

Klimaatneutraal wonen

 

Isolatie

Een goed geïsoleerd huis zorgt ervoor dat je minder hoeft te stoken. Een goed geïsoleerd dak, en isolatieglas zijn dus een goede opties. Maar wist je dat je ook met kleine ingrepen al veel stookkosten kunt besparen?

 

Kattenluikjes en brievenbussen zijn behoorlijke tochtgaten, probeer deze daarom goed te isoleren. Een stevig gordijn doet vaak al wonderen. Doe deze ’s avonds en ’s nachts dicht. Hierdoor blijft veel tocht achter het gordijn hangen, en komt het de gang niet in. Speciale anti-tocht strips zijn ook verkrijgbaar voor de brievenbus. Zorg in ieder geval dat de klepjes niet open blijven staan.

 

Licht

Vervang je hallogeen lamp voor een led lamp, dan bespaar je al gauw tien euro per jaar.  Een snelle rekensom leert dat je al gauw tientallen euro’s per jaar kan besparen als je overal led lampen installeert. Ben je echt milieubewust, draai de spaarlampen dan in ieder geval gelijk uit de fitting. Spaarlampen bevatten veel kwik. Deze stof is niet alleen heel erg schadelijk voor het milieu, maar ook slecht voor de gezondheid.

 

 

Terug
Deel dit bericht via: