Verstopping voorkomen? Let op uw hemelwaterafvoer!
Wij zijn ook actief op social media
Mijn bedrijf aanmelden

Verstopping voorkomen? Let op uw hemelwaterafvoer!

De hemelwaterafvoer is een essentieel onderdeel van het dak en beschermt belangrijke delen van het huis tegen waterschade. Via de hemelwaterafvoer, een ander woord voor regenpijp, wordt alle regen afgevoerd. In de herfst en de winter raakt de hemelwaterafvoer echter vaak verstopt. Dit komt omdat bomen hun bladeren verliezen. Een deel van die bladeren belandt in de dakgoot, en dit kan op den duur vervelende verstoppingen en zelfs lekkages veroorzaken.

 

Een goed onderhouden dakgoot

Om vervelende lekkages te voorkomen moet je de dakgoot in ieder geval twee keer per jaar leeghalen. En dat betekent met een emmertje, een schepje en een ladder aan de slag. Het beste is om dit in het voor- en najaar te doen. In die tijd verzamelt de meeste troep zich in de goot. Loopt de goot tijdens een regenbui al over, dan ben je eigenlijk al te laat. Maak de goot alsnog zo snel mogelijk schoon, anders ontstaat er nog meer schade. Doe je dit niet, dan kan het water bijvoorbeeld op het dakleer blijven staan, met een nare lekkage als gevolg.

 

Hemelwaterafvoer

Hoe verhelp ik die verstopping

Is de verstopping duidelijk zichtbaar in de goot, dan heb je geluk. Meestal doet een schepje en een tuinslang al wonderen. Kun je echter niet direct zien waarom het water in de goot blijft staan, dan zit de verstopping in de afvoerpijp. Dit kun je proberen te verhelpen door de prop met een lange stok door te prikken. Ook een ontstoppingsveer werkt vaak erg goed in de regenpijp. Spoel de regenpijp naderhand stevig door met een tuinslang. Zo spoelen alle restjes weg, en ben je er zeker van dat de dakgoot weer goed doorstroomt. Doe vooraf wel oude kleding aan, alle oude bladeren en andere troep kunnen opspatten. Ben je bezig met de tuinslang? Neem dan gelijk de hele dakgoot mee, zo weet je zeker dat je in de nabije toekomst geen last zult hebben van verstoppingen.

 

Let op: Omdat bijna alle regenpijpen van PVC zijn, raden wij het gebruik van chemische middelen af. Dit vreet namelijk aan de pijp. Daarnaast is het ook heel schadelijk voor het milieu.

 

Heb je alles al geprobeerd en lukt het niet om de verstopping te verhelpen? Neem dan contact op met ons. Wij helpen u graag.

Terug
Deel dit bericht via: