Nieuwe thermostaat installeren
Wij zijn ook actief op social media
Mijn bedrijf aanmelden

Nieuwe thermostaat installeren

Wilt u overstappen van een simpele draaithermostaat naar een moderne op afstand in te stellen thermostaat? Dan zult u een aantal belangrijke stappen moeten volgen om tot een correcte installatie te komen.

 

Voor het installeren van een nieuwe thermostaat denkt u wellicht: ik verwijder de oude thermostaat en plaats de nieuwe thermostaat, klaar! Helaas is het vervangen van een thermostaat niet altijd zo gemakkelijk. Wanneer u overstapt van een thermostaat die zijn voeding ontvangt vanuit de cv-ketel naar een thermostaat die zijn energie haalt uit een batterij is er al een groot verschil. In het onderstaande voorbeeld gaat het om een AWB ThermoElegance 4 in combinatie met de e-thermostaat.

 

Thermostaatdraden controleren

Het eerste wat u moet controleren voordat u de thermostaat aansluit is of de thermostaatdraden op de cv-ketel correct zijn aangesloten. De bedrading moet aangesloten zijn op het punt RT24v en niet op de BUS aansluiting. Om te kijken of de bedrading correct is aangesloten moet u de stekker van de cv-ketel verwijderen om vervolgens veilig de kap voor het systeem weg te halen. Door het weghalen van de kap komt u bij het binnenwerk van uw cv-ketel waar de bedrading zich ook bevindt. Wanneer u deze stap correct heeft doorlopen plaatst u de kap weer terug maar zet u de cv-ketel weer aan.

 

Thermostaat monteren

Bij de thermostaat zit een aansluitingsprocedure, daarin staat welke draad op welk punt aangesloten moet worden. In sommige gevallen maakt het niet uit op welk punt u de draden vastzet omdat deze zelf kan bepalen welke draad waarvoor is. Zodra de thermostaat correct is aangesloten wacht u een kwartier met het aanvragen van de gewenste temperatuur, dit omdat het systeem tijd nodig heeft om zich correct in te stellen. Na een kwartier kunt u de instellingen wijzigen om de gewenste temperatuur in te stellen.

 

Thermostaat werkt niet naar behoren

In sommige gevallen kan het zijn dat de thermostaat niet correct functioneert omdat misschien iets tijdens de installatie niet goed is gegaan, of dat de cv-ketel en de thermostaat niet goed met elkaar communiceren. In zo’n geval is het verstandig om eerst de cv-ketel een harde reset te geven, dit doet u aan de hand van onderstaande stappen:

 

  • Haal de stekker van de ketel uit het stopcontact en wacht vijf minuten.
  • Neem de thermostaat uit de wandhouder en verwijder de accu
  • Herplaats de stekker van de ketel en wacht een half uur.
  • Herplaats de accu van de thermostaat, wacht tot de drie symbooltjes in het beeldscherm verschijnen en plaats de thermostaat aan de wand.
  • Wacht tot de temperaturen in het display verschijnen.
  • Zet de thermostaat met de plus-toets op warmtevraag (de gevraagde temperatuur, rechts, is hoger dan de gemeten temperatuur, links)
  • Wacht een half uur.

 

Functioneert de thermostaat na het doorlopen van deze stappen nog niet correct, schakel dan een cv-monteur in om de thermostaat en uw cv-ketel te controleren. De monteurs van 0900 0800 staan altijd voor u klaar.

Terug
Deel dit bericht via: