Rioolvliegjes bestrijden
Wij zijn ook actief op social media
Mijn bedrijf aanmelden

Rioolvliegjes/Motmuggen bestrijden

Heeft u kleine vliegjes in huis en zitten ze voornamelijk rondom het toilet of stilstaand water? Dan is de kans groot dat u last heeft van rioolvliegjes.

 

De rioolvliegjes, of ook wel motmuggen, behoren tot de mug familie. Toch worden de beestjes vaak omschreven als kleine motvlinders vanwege de grote vlinderachtige vleugels. Rioolvliegjes leven in stilstaand, rottend water. Ze komen voor in dakgoten, oude bloempotten maar voornamelijk in verstopte en lekkende rioolstelsels. Ontstaat er door problemen in het riool een verstopping of een plas vies water, dan is de kans groot dat er binnen enige tijd larven van rioolvliegjes in leven.

 

Gevaar

Rioolvliegjes brengen geen direct gevaar met zich mee. Anders dan de steekmug, kan de motmug niet steken. De meeste klachten ontstaan door overlast. In een korte periode kunnen er heel veel kleine vliegjes uit de kruipruimte of het toilet komen. Indirect kunnen de vliegjes een gevaar vormen voor de gezondheid. Ze dragen namelijk gevaarlijke bacteriën uit schimmels met zich mee. Kom je in aanraking met deze bacteriën, dan kun je goed ziek worden.

 

Nuttig

Zolang ze maar niet in huis leven, zijn rioolvliegjes ook nuttig. De larven eten de schimmels en het rottend materiaal op en bevorderen hierdoor de omzetting naar organisch materiaal. Daarnaast nemen ze de geur van stilstaand water weg en komt aangekoekt vuil weer los.

 

Bestrijding

Wilt u van de motmuggen af, dan is het verstandig om 0900 0800 te bellen en te vragen naar een specialist. Toch kunt u ook preventieve maatregelen nemen. Leeg de dakgoten regelmatig, gooi bloempotten leeg en sluit de groene container goed af. Maak ook de kitranden in de douche en keuken goed schoon en droog en zorg dat de zwanenhals niet verstopt zit.

Terug
Deel dit bericht via: