Waarom is goede rookafvoer zo belangrijk?
Wij zijn ook actief op social media
Mijn bedrijf aanmelden

Waarom is goede rookafvoer zo belangrijk?

Uit recent onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid is gebleken dat de rookafvoer van de CV vaak over het hoofd wordt gezien als het gaat om onderhoud. Slechte zaak, want vergiftiging door koolmonoxide ligt daardoor op de loer. Maar hoe zit dat precies, en wat kun je doen om de rookafvoer wel veilig te maken? Dat lees je hier.
 

Schadelijke gassen

Vergelijk je centrale verwarming eens met een auto. De verbrandingsmotor van de auto verbrand gas. Hierdoor ontstaat energie en kan de auto rijden. De schadelijke gassen die vrijkomen bij deze verbranding, worden afgevoerd via de uitlaat.

 

Stel je nu eens voor dat er onderhoud gedaan moet worden aan de motor. Een paar honderd euro aan reparaties en hij loopt weer als een zonnetje. Vergeet je echter de uitlaat van onderhoud te voorzien, dan kan de motor net zo nieuw, zuinig en modern zijn. De schadelijke gassen hebben alsnog vrij spel. Sommige auto’s ruik je al van een grote afstand, dat zijn giftige gassen die je op dat moment inademt.

 

Goede rookafvoer

 

Onderhoud rookafvoer

De centrale verwarming werkt volgens precies hetzelfde principe. In de CV-ketel zit een ‘motor’, die door verbranding van gas, zorgt voor warmte. Bij deze verbranding komen schadelijke gassen vrij. Leid je deze niet op een goede weg naar buiten, dan kunnen deze gassen zich gewoon in het huis verspreiden. Het maakt op dat moment ook weinig uit of het gaat om een hoogrendementsketel of een oudere variant. Schadelijke gassen komen er hoe dan ook vrij.

 

Het spreekt voor zich dat de rookafvoer goed gecontroleerd moet worden als de CV-ketel vervangen wordt. Ons advies is om de afvoer altijd te vervangen bij een nieuwe ketel. Ook bij het periodieke onderhoud moet de rookafvoer goed gecontroleerd worden. Onze monteurs doen dat standaard, maar het is ook slim om hier altijd naar te vragen. Let er op dat koolmonoxide reukloos is, vertrouw je het niet helemaal, bel dan 0800 1606, en schakel via ons lekdetectie in!

 

Terug
Deel dit bericht via: