Tips voor een schoner riool
Wij zijn ook actief op social media
Mijn bedrijf aanmelden

Tips voor een schoner riool

Eerder las je op deze website al hoe je milieubewust bezig kunt zijn in huis, en hoe je de uitstoot van broeikasgassen tot een minimum kunt terugdringen. Over het riool hebben we het echter nog niet gehad. Vervuild rioolwater is een groot probleem voor de natuur omdat de schadelijke stoffen ook in het grondwater terecht komen. Het filteren van vervuild water wordt alleen maar moeilijker als er veel schadelijke stoffen uit het water moeten worden gehaald. Dit is slecht voor het milieu, en uiteindelijk voor je eigen portemonnee. Daarom hebben we een aantal handige tips op een rijtje gezet.

 

Wat moet je niet doorspoelen

Bijna iedereen weet dat het riool alleen bedoeld is voor ‘schoon’ afvalwater. Toch wordt het riool nog heel vaak als afvalbak gezien. Je kunt het zo gek niet bedenken of mensen spoelen het door, zo het riool in. Het spreekt voor zich dat tampons, vochtige doekjes, luiers en dergelijke gewoon in de afvalbak moeten. Iets minder bekend is dat ook verdund verf, terpentine of andere stoffen niet door de afvoer in het riool mogen worden geloosd. Deze chemicaliën komen via het riool in het grondwater terecht. De gassen komen hierdoor in de atmosfeer terecht, maar ook in het gras, de gewassen en het drinkwater voor dieren. Foute boel dus.
Waar moet je dan wel heen met verfafval, tinner, terpentine en firtuurvet? Dit kun je inleveren bij het chemisch afvalpunt in je gemeente en het is vaak nog gratis ook.

 

Schoner riool
Bijna iedereen heeft weleens het pannetje soep door de WC gespoeld, of het kleine beetje overgebleven jus in de afvoer gegoten. Niet doen! Het is niet alleen slecht voor het rioolwater, maar ook voor het riool zelf. Heel vaak moeten onze vakmannen langskomen om een verstopping in het riool te verhelpen omdat deze is dichtgeslibd door aangekoekt vet of andere resten. Natuurlijk komen we graag langs om te helpen, maar voorkomen zou nog beter zijn.

 

Regenwater in het riool

Wat mensen vaak niet weten, is dat ook regenwater slecht kan zijn voor het riool. Door de klimaatverandering regent het steeds vaker en harder. Het riool moet dit water afvoeren, wat tot veel problemen kan leiden. Daarnaast is het beter als regenwater niet met rioolwater wordt gemengd vanwege de slechte kwaliteit van het regenwater. Om het riool een handje te helpen, kun je ervoor kiezen om de tuin goed waterdoorlatend te maken. Meer groen dus, en minder bestrating. Het water zakt hierdoor gauw weg in de bodem, en het riool hoeft er niet aan te pas te komen.

Terug
Deel dit bericht via: