Verwarming ontluchten
Wij zijn ook actief op social media
Mijn bedrijf aanmelden

Verwarming ontluchten

Buiten wordt het weer steeds slechter, daarom blijven veel mensen lekker binnen. Op de bank of gewoon op het kantoor. Waar u ook bent, overal staat de kachel aan. Terwijl u de wind hoort gieren hoort u ook iets in huis. Tik, tik, tik. Het geluid van tikkende leidingen. Een vervelend geluid. Dit wordt veroorzaakt door lucht in de leidingen. Dat is zonde, want u verspilt energie en de kachel wordt minder warm. Gelukkig is dit makkelijk te verhelpen!`

 

Hoe ontlucht ik mijn verwarming?

Om snel en grondig uw verwarming te ontluchten moet u de volgende stappen volgen. Ten eerste moet u de verwarming overal een kwartier lang op volle kracht aanzetten, zodat ze goed warm worden. Hierdoor verzamelt de lucht zich bij het ventiel. Ten tweede moet u alle verwarmingen en thermostaten zo laag mogelijk zetten, zodat er niet meer verwarmd wordt. Begin bij de radiator op het laagste punt. Draai de radiator dicht.

Als het goed is heeft u een ontluchtingssleuteltje gekregen bij de CV ketel. Hou dat sleuteltje en een doekje bij de hand. Met die sleutel draait u het ontluchtingsventiel open. Hou er het doekje bij. Zodra er water uit het ventiel komt moet u het ventiel weer dichtdraaien. De radiator is nu ontlucht.

Herhaal dit vervolgens bij alle andere radiatoren, werk van onder naar boven! Eventueel kunt u nog het expansievat ontluchten. Dat is het rode vat, in de CV ketel. De procedure hiervoor is hetzelfde als bij een reguliere radiator. Als u alles heeft ontlucht kunt u de verwarming weer aanzetten.

radiator

Als u alles heeft ontlucht kunt u nog kijken naar de waterdruk. Dankzij het ontluchten kan die namelijk afnemen. Vul de ketel bij tot 1.5 á 2 bar. Dit doet u door een tuinslang aan te sluiten op een kraan. Laat vervolgens de slang vollopen. Zoek het bijvulkraantje, dit zit op een leiding van of naar de ketel. Sluit de slang aan op dat bijvulkraantje en draai de kraan open totdat de druk hoog genoeg is.

Nu zult u merken dat de radiatoren sneller warm worden. Daarnaast zal de verwarming warmer worden dan voorheen. Dit scheelt voor de energierekening, want uw cv moet minder ‘moeite’ doen.

Heeft u alles ontlucht en de waterdruk bijgevuld, maar bent u nog niet tevreden over de verwarming? Neem dan contact met on op voor een CV monteur bij u in de regio. Zij geven u tips of repareren uw CV wanneer het ontluchten niet werkt.

Terug
Deel dit bericht via: