Wat te doen bij stankoverlast?
Wij zijn ook actief op social media
Mijn bedrijf aanmelden

Wat te doen bij stankoverlast?

Rioolstank is een vervelend probleem dat het woonplezier kan verpesten. Het kan veel verschillende oorzaken hebben, die niet allemaal even makkelijk te achterhalen zijn. Onze rioolspecialisten hebben verschillende methoden om de juiste diagnose te stellen en dit aan te pakken.

De belangrijkste oorzaak van rioolstank is een scheur in een van de rioolbuizen. Hierdoor kan de lucht in de buizen naar buiten ontsnappen. Dit wordt vaak veroorzaakt door verzakking van het riool of bijvoorbeeld door boomwortels die door de rioolbuizen heen groeien. Vooral in veengebieden is verzakking van het riool een probleem. In deze gebieden is het grondwaterpeil nogal variabel. Een te laag grondwaterpeil kan zorgen voor droogligging van houten funderingspalen, waardoor deze gaan rotten. Door het rotten van het hout kan de fundering – en daarmee de riolering – verzakken.

 

Rioolstank

Een andere oorzaak van rioolstank is een slechte ontluchting. De ontluchting kan op dat moment de hoeveelheid lucht niet aan. De stank zal dan andere wegen naar buiten zoeken, bijvoorbeeld door de afvoeren van douche of gootsteen of door het toilet. Een wastafel moet altijd een waterslot (sifon) hebben, omdat de afvoer anders in directe verbinding staat met het riool.

afvoer van de keuken
Nadat stankoverlast is vastgesteld, moet er uitgezocht worden waar het vandaan komt. Hiervoor hebben specialisten verschillende methoden. Zo is er de rookgasmethode, waarbij rook door de buizen wordt gestuurd. Als er sprake is van scheuren, dan zou er rook uit deze scheur moeten komen. Het is dan duidelijk dat daar daadwerkelijk stank vandaan komt. Een andere manier is door middel van een camera-inspectie. Een kleine camera wordt door de riolering gemanoeuvreerd, waarmee de gehele riolering in kaart kan worden gebracht. Oneffenheden, verstoppingen en scheuren komen op die manier naar voren.

 

Relining

Daarna kan de oorzaak van de stank worden bestreden. Hierbij kan gedacht worden aan het vervangen van de riolering, maar de beste techniek van het moment is relining. Bij die techniek wordt een soort kous in de rioolbuis geschoven, waardoor deze weer helemaal afgesloten en vrij van lekkages is. Dit scheelt graafwerk en kosten voor het vervangen van een rioolbuis.

Wilt u stankoverlast laten bestrijden, neem dan contact op met een rioolexpert. Deze kan u ook helpen met rioollekkage, verstoppingen en andere rioolproblemen. Kom bij rioolstank snel in actie, want rioollucht is erg ongezond om in te ademen. Zo kunnen schadelijke stoffen als waterstofsulfiden –en fosfaten en ammoniak in rioollucht voorkomen. Deze stoffen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen en zijn ook nog licht ontvlambaar. Reden genoeg om zo snel mogelijk contact op te nemen met 0800 1806, zodat uw probleem opgelost kan worden door een vakman bij u uit de buurt.

Terug
Deel dit bericht via: